• emo.gr
  • Χρονογράφημα
  • Εκκλησία και ομοφυλοφιλία
Εκκλησία και ομοφυλοφιλία

Σεβαστές όλες οι απόψεις –της Εκκλησίας πάντα λέει η Κυβέρνηση-, αλλά η Εκκλησία ως Οργανισμός, πρέπει να βρει την τόλμη και την παρρησία να ασχοληθεί με το φαινόμενο «έντονης δυσφορίας φύλου» μέσα στους κόλπους της.

Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός  ομιλεί για άγαμους Κληρικούς μέσα στον κόσμο, που ζούσαν «εν αγγελική πολιτεία», δηλ. εν παρθενία.

Επειδή έχουν περάσει κάτι αιώνες από τότε και η Πολιτεία απέχει λίγο ακόμη για να πλησιάσει τον Παράδεισο, η Εκκλησία έχει ένα άλλο ρόλο, πολύ διαφορετικό από τα βυζαντινά χρόνια, πολύ πιο δυναμικό τα τελευταία είκοσι χρόνια, ρόλο καθοριστικό στα χρόνια της κρίσης.

Έχει κάθε –συνταγματικό- δικαίωμα να παρεμβαίνει για τα Θρησκευτικά, για την προσευχή στα σχολειά, να οργίζεται όταν απαγορεύουν σε Ιεράρχες να επισκεφθούν εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δεν πρέπει όμως να μπαίνει στο ρόλο του κριτή των πάντων και επί όλων των θεμάτων.

Η Επιτροπή Βιοηθικής άσκησε μια σοβαρή κριτική στο Νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Από εκεί και πέρα οι δηλώσεις ιερωμένων με τις οποίες συμπλέουν πολιτικάντηδες και πολιτικοί, που ψαρεύουν ψηφαλάκια στα ρηχά και εντυπώσεις στα βαθιά νερά, είναι αντικείμενο κριτικής, πολλές φορές σφοδρής, συχνά όχι άδικης

Σεβαστές όλες οι απόψεις –της Εκκλησίας πάντα λέει η Κυβέρνηση-, αλλά η Εκκλησία ως Οργανισμός, πρέπει να βρει την τόλμη και την παρρησία να ασχοληθεί με το φαινόμενο «έντονης δυσφορίας φύλου» μέσα στους κόλπους της.

Δεν θα πέσει κανείς από τα σύννεφα. Οι πιστοί γνωρίζουν. Οι κληρικοί επίσης.

Να βγάλει στη σέντρα το «κοινό μυστικό», να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο προς την κοινωνία, με αγάπη να δει το φαινόμενο και να κρίνει τους ανθρώπους της με βάση την προσφορά τους και όχι αν είναι παρακοιμώμενοι και ποίου…

Είναι δύσκολο θέμα η ομοφυλοφιλία για την Εκκλησία. Ο Ραγκούσης το είδε σαν επικοινωνιακή ευκαιρία, πολλοί τον έκραξαν, κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχει.

Οι Καθολικοί όμως τόλμησαν και άνοιξαν ένα απείρως πιο δύσκολο –και με ποινικές διαστάσεις- θέμα, τον ογκώδη «φάκελο παιδεραστία». Μακροπρόθεσμα μόνο οφέλη θα έχουν.

Όποιος αμφισβητεί το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μέσα στην κρίση, απλά δεν έχει επαφή με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ομοίως, όποιος θεωρεί ότι η Εκκλησία περιορίζεται σε αυτό (και σε ρόλο κέντρου διανομής ψηφοδελτίων) μειώνει βάναυσα τον πνευματικό της ρόλο.


#emo attacks
  • Προς τι ο σάλος; Πήρε ο Ζάεφ το “Μακεδονία” για τη χώρα του; Υπάρχει άλλο κράτος που να φέρει αυτό το όνομα; Το Βόρεια θα το χρησιμοποιεί χαϊδευτικά. Καλά κρασιά και ‘Ακάκιε,τα φασόλια να είναι από τις Πρέσπες”
  • “Δεν πάω πουθενά” απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις φήμες που τον φέρνουν στην Αυτοδιοίκηση: παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που όλα αρχίζουν με χαρά και τελειώνουν με Καρρά!
  • Μέχρι το 2030, 2040 άντε 2050, οι τωρινοί πολιτικοί θα είναι ιδιώτες
  • Ρεμπέτης-Μπέτις μεδέν-μεδέν
  • Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή γύρω από την (μη) περικοπή των συντάξεων: μάλλον πήγαν Ιταλία με το ασημένιο βέλος
  • Καζαντζιδική είναι η Κατερίνα ρε παιδιά: “μα το δικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα”