• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Ο Γιουνκέρ δείχνει τον “κουβά” στη Βρετανία!
Ο Γιουνκέρ δείχνει τον “κουβά” στη Βρετανία!

Η Ε.Ε. δεν είναι φιλολογική λέσχη κι αν οι Βρετανοί πίστεψαν πως θα αποχωρήσουν με ένα γενναίο “σκόντο”, σαν παίκτης που σπάει το συμβόλαιο με μια ομάδα, απλά έκαναν λάθος.

Ο Γιουνκέρ δείχνει τον κουβά στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια ίσως να δείξει την πραγματικότητα σε όλο το επιλεγόμενο και “ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ” της Ευρώπης.

Ουδείς μένει με το ζόρι, υπάρχουν όμως και υποχρεώσεις, υπάρχουν και χρωστούμενα. Η Ε.Ε. δεν είναι φιλολογική λέσχη κι αν οι Βρετανοί πίστεψαν πως θα αποχωρήσουν με ένα γενναίο “σκόντο”, σαν παίκτης που σπάει το συμβόλαιο με μια ομάδα,  απλά έκαναν λάθος.

Χωρίς εκδικητική διάθεση, η ΕΕ θα ζητήσει τα “νόμιμα”.

Πιο συγκεκριμένα: Η Βρετανία πρέπει να δεσμευθεί ότι θα πληρώσει ό,τι οφείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την Ένωση μετά το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι Βρετανοί ανακαλύπτουν, όπως κι εμείς, μέρα με την ημέρα νέα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περισσότερο από ότι είχαμε σκεφθεί αρχικά», είπε ο κ. Γιούνκερ σε ομιλία προς φοιτητές στη χώρα του, το Λουξεμβούργο.

«Δεν μπορούμε να βρούμε για την ώρα έναν πραγματικό συμβιβασμό όσον αφορά τις εναπομείνασες οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε να πούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Γιούνκερ.

«Πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να πληρώσουν, δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν έχω διάθεση εκδίκησης. Δεν μισώ τους Βρετανούς», είπε.

Η Ε.Ε. έχει δηλώσει στη Μ. Βρετανία ότι στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες προκειμένου οι Βρυξέλλες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Το Λονδίνο ήλπιζε και ασκούσε πιέσεις αυτό να συμβεί στη σύνοδο κορυφής.

«Εσωτερικό» θέμα η Καταλονία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι δεν επιθυμεί η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητη καθώς κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε και άλλες περιφέρειες να κάνουν το ίδιο και η διακυβέρνηση της Ε.Ε. θα γινόταν πολύ περίπλοκη.

«Αν επιτρέψουμε στην Καταλονία – και δεν είναι καθόλου δουλειά μας – να αποσχιστεί, άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Δεν το θέλω αυτό», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ίδια ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Είπε επίσης ότι «ανησυχεί πολύ» για τις αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη και ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.

Αναφερόμενος στις καταλανικές εκκλήσεις για μεσολάβηση της Ε.Ε., είπε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να μεσολαβήσει από τη στιγμή που μόνο η μία πλευρά έχει ζητήσει τη μεσολάβησή της. Η Ε.Ε. έχει πει ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ. Ραχόι ότι θα επιλύσει ένα εσωτερικό θέμα, όπως το χαρακτήρισε.


#emo attacks
  • Προς τι ο σάλος; Πήρε ο Ζάεφ το “Μακεδονία” για τη χώρα του; Υπάρχει άλλο κράτος που να φέρει αυτό το όνομα; Το Βόρεια θα το χρησιμοποιεί χαϊδευτικά. Καλά κρασιά και ‘Ακάκιε,τα φασόλια να είναι από τις Πρέσπες”
  • “Δεν πάω πουθενά” απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις φήμες που τον φέρνουν στην Αυτοδιοίκηση: παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που όλα αρχίζουν με χαρά και τελειώνουν με Καρρά!
  • Μέχρι το 2030, 2040 άντε 2050, οι τωρινοί πολιτικοί θα είναι ιδιώτες
  • Ρεμπέτης-Μπέτις μεδέν-μεδέν
  • Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή γύρω από την (μη) περικοπή των συντάξεων: μάλλον πήγαν Ιταλία με το ασημένιο βέλος
  • Καζαντζιδική είναι η Κατερίνα ρε παιδιά: “μα το δικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα”