• emo.gr
  • Emotive
  • Peaky Blinders: κάποτε στο «φόκιν Μπέρμιγχαμ» (1.0)
Peaky Blinders: κάποτε στο «φόκιν Μπέρμιγχαμ» (1.0)

Ιταλοί μαφιόζοι από τις ΗΠΑ που απειλούν με αφανισμό τον ντόπιο υπόκοσμο, κομμουνιστές που απεργάζονται την ένοπλη επανάσταση, Βρετανοί μυστικοί πράκτορες, ευγενείς από τη Ρωσία και Κοζάκοι, μπαίνουν στην πλοκή και την απογειώνουν.

Ο λόγος για το εξαιρετικό αστυνομικό δράμα του BBC, που έχει θέμα τις περιπέτειες μιας οικογένειας γκάνγκστερ, τους Peaky Blinders, των οποίων η εγκληματική δράση ξεκινά το 1919 σε μια άθλια και τριτοκοσμική (για τα σημερινά δεδομένα) παραγκούπολη του Birmingham, εκεί, όπου Νόμος είναι το δίκιο και το συμφέρον του ισχυρού, εκεί που τα όπλα παρεμβαίνουν στην κανονική πάλη των τάξεων,  εκεί που οι σφυρίχτρες στα εργοστάσια σημαίνουν απεργία,εκεί που η ανθρώπινη ζωή έχει πολύ μικρή αξία.

Τσιγγάνικης καταγωγής οι πρωταγωνιστές, βετεράνοι στρατιώτες του Μεγάλου Πολέμου (Α΄ Παγκοσμίου) άνδρες με το πιστόλι οπλισμένο, χωρίς καμία αναστολή προκειμένου να κυριαρχήσουν στον υπόκοσμο και όχι μόνο.

Διότι μπορεί να ξεκίνησαν ως τραμπούκοι και να εξελίχθηκαν σε μπούκηδες, αφού πέρασαν —χωρίς να το ξεπεράσουν- το απαραίτητο στάδιο της ληστείας έφτασαν όμως ψηλά στο «φόκιν Μπέρμιγχαμ».

COSMOTE_TV_Peaky-Blinders-4

Ο τίτλος της σειράς είναι εμπνευσμένος από τη συνήθεια που είχαν οι συμμορίες να ράβουν λεπίδες από ξυράφι στην κορυφή από τα καπέλα τους προκειμένου να μπορούν εύκολα να τις χρησιμοποιήσουν.

Γιατί Peaky Blinders υπήρχαν και στην πραγματικότητα, χωρίς όμως να φτάσουν σε τόσο μεγάλη φήμη και ..κύκλο εργασιών.

Στις κακόφημες γειτονιές του μεσοπολεμικού Μπέρμιγχαμ  λοιπόν, εν μέσω οικονομικής αναταραχής σ’ όλο το Νησί, με τα τραύματα του πολέμου νωπά και κυρίαρχα (στον οποίο οι Αμερικάνοι άργησαν να εμπλακούν κάτι που κανείς Βρετανός δεν ξεχνά) όλοι μάχονται για το σήμερα , με τον θάνατο παρόντα σε κάθε τους βήμα.

Ιταλοί μαφιόζοι από τις ΗΠΑ που απειλούν με αφανισμό τον ντόπιο υπόκοσμο, κομμουνιστές που απεργάζονται την ένοπλη επανάσταση,  Βρετανοί μυστικοί πράκτορες, ευγενείς από τη Ρωσία και Κοζάκοι, μπαίνουν στην πλοκή και την απογειώνουν.

Peaky_Blinders_Season_4_date_confirmed

Μίση, πάθη, έρωτες, οικογενειακές βεντέτες και επίκεντρο  η πολυπληθής οικογένεια Shelby, με αρχηγό τον Thomas Shelby, τις αποφάσεις του οποίου όλοι αμφισβητούν και όλοι τελικά αποδέχονται.

Στην πραγματικότητα η εξουσία είναι τρισυπόστατη. Το θηλυκό μυαλό της Πόλλυ Γκρέι είναι καθοριστικό. Αυτή έτρεχε τις μπίζνες, όταν τα αγόρια έτρεχαν στον πόλεμο, αυτή βρίσκεται πίσω από κάθε καθοριστική ίντριγκα, αυτή προσπαθεί να μεταρέψει τη Σέλμπι ΕΠΕ σε νόμιμη και νομοταγή επιχείρηση.

Polly4

Διότι η εταιρεία πλέον έχει στην κατοχή της εργοστάσια, αποθήκες, άλογα ιποοδρόμου, στοιχηματική άδεια. Κάνει γενικές συνελεύσεις με θέματα ημερήσιας διάταξης πριν περάσει στις παράνομες δραστηριότητες και στην άμυνα έναντι των εχθρών.

Όταν το κεφάλι της Πόλλυ μπήκε στο σχοινί της κρεμάλας (για φόνο αστυνομικού) τα είδε όλα και έκτοτε ανέκτησε το χάρισμα της “τσιγγάνας μάγισσας”…

arthur

Ο «εκτελεστικός βραχίονας» είναι ο Άρθουρ, ο πιο ακατέργαστος, ο πιο φονικός, που δεν καταλαβαίνει από «υψηλή πολιτική», αν δεν υπήρχε όμως ο Τόμμυ θα ήταν καμιά δεκαριά φορές νεκρός και όλη η εγκληματική οργάνωση παρελθόν. Θα μπει πρόσκαιρα στο δρόμο του Θεού, πριν οι εξελίξεις τον γυρίσουν στο ποτό, τα ναρκωτικά και στο να σκοτώσει όσους απειλούν τους Σέλμπυ.

Ο 4ος κύκλος τελείωσε με επικές ανατροπές στη σειρά. Ο Tommy (Σίλιαν Μέρφι), παραλαμβάνει ένα  γράμμα την παραμονή των Χριστουγέννων, το οποίο αποτελεί προειδοποίηση για την επικείμενη εξολόθρευση της οικογένειάς του.

Ο Τζον θα σκοτωθεί πρώτος μετά από κλασικό μαφιόζικο χτύπημα και η δράση παίρνει φωτιά.

europe_peaky_blinders_a_l

Ο Tom Hardy (Alfie Solomons), ο από μηχανής θεός του 4ου κύκλου δια της προδοσίας του και η Charlotte Riley (May Carleton) είναι παντρεμένοι και στην κανονική ζωή τους.

Καθώς ο εχθρός πλησιάζει, ο Tommy επιστρέφει στα  πάτρια και ασφαλή εδάφη: πηγαίνει στο Small Heath του Birmingham, όπου παλεύει για την επιβίωση των Peaky Blinders.

Η σειρά είχε μέση τηλεθέαση 2,4 εκατομμυρίων τηλεθεατών όταν προβλήθηκε αρχικά στο BBC και ήταν υποψήφια για BAFTA καλύτερης δραματικής σειράς.

Aναμένεται μάλιστα και 5ος κύκλος, ο οποίος πιθανότατα να είναι και ο τελευταίος, ενώ αναμένεται λόγω της τεράστιας απήχησης της σειράς και η μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη.

Εξαιρετικά επενδεδυμένη και μουσικά η σειρά με Nick Cave και όχι μόνο.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής