• emo.gr
  • Ιστορία
  • Δίστομο, 74 χρόνια μετά: δεν διδαχθήκαμε τίποτα
Δίστομο, 74 χρόνια μετά: δεν διδαχθήκαμε τίποτα

Για ντροπή και οδύνη μίλησε ο Γερμανός πρέσβης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και γονάτισε στο Μνημείο

Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο για τα 74 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία που στοίχισε τη ζωή σε 218 ανθρώπους στο Δίστομο.

Πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Μαυσωλείο όπου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και από τον πρέσβη της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ ο οποίος κατέθεσε το στεφάνι και γονάτισε στο μνημείο.

«Το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων, με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ. Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά» δήλωσε ο κ. Πλέτνερ.

«Μετά από 74 χρόνια από τη αποφράδα εκείνη ημέρα της Σφαγής των κατοίκων του Διστόμου είναι αυτονόητο: Ποιος ανέλαβε την ευθύνη αυτών των εγκλημάτων και πρωτίστως υπήρξε τιμωρία των θυτών και αποζημίωση των θυμάτων και των απογόνων τους σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν από την μυθική εποχή και το διεθνές δίκαιο; Και η απάντηση είναι αυτονόητη και δυστυχώς αρνητική» ανέφερε στη ομιλία του ο δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Ιωάννης Γεωργακός.

Υπογράμμισε ακόμη πως «με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ότι παρά τα τόσα δεινά που επέφερε ο ναζισμός και ο φασισμός στην ανθρωπότητα και ιδίως στην γηραιά ήπειρο / στην ήπειρό μας, δεν φαίνεται να διδαχθήκαμε τίποτε. Ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πολιτικά μορφώματα ή και πολιτικά κόμματα φασίζουσας και νεοναζιστικής ιδεοληψίας επανεμφανίζονται και μάλιστα πλειοψηφούν σε εκλογικές αναμετρήσεις ή συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς».

Από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας ανέφερε πως στην νέα σύνοδο η Βουλή των Ελλήνων έχει δεσμευθεί να συζητήσει και να εγκρίνει το πόρισμα της επιτροπής για τις αποζημιώσεις και να σταλεί στα κοινοβούλια της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Γερμανίας ώστε να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης δήλωσε πως έφθασε ο κατάλληλος διπλωματικός χρόνος για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

 


#emo attacks
  • Σήμερα τρεις περιπτώσεις υπάρχουν: γραβάτα, “πατάτα”, ή θα μας πάνε “άτα”…
  • Άμα πάρει τον Μπλατ ο Ολυμπιακός, θα χρειαστεί και 2 μουντιαλικά σέντερ μπακ
  • Μαρόκο-Πορτογαλία under 2,5 το πρώτο bet της ημέρας!
  • Η μόνη ελπιδοφόρα είδησις των τελευταίων ημερών είναι πως μετά την ιστορική επίσκεψη του Τέρενς Σπένσερ Κουίκ σε Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Καμερούν & Νιγηρία θα μας δεχτούν ως ισότιμο μέλος στην Αφρικανική Ένωση
  • Από την Πρέσπα στις Βρυξέλλες με βέσπα
  • Κόλλησε η συμφωνία με την Αλβανία: κανείς κυβερνητικός βουλευτής δεν μιλά αρβανίτικα