• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Το παιχνίδι «του καλού και του κακού μπάτσου» για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα
Το παιχνίδι «του καλού και του κακού μπάτσου» για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

Απώτερος τόχος είναι να μην επιστραφούν όλα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, ήτοι να βρεθεί μια φόρμουλα για να πάρουν μέρος των κερδών οι Γερμανοί από ένα ρίσκο που έλεγχαν απόλυτα!

Το γνωστό παιχνίδι «του καλού και του κακού μπάτσου» παίζει ο Σολτς με πολιτικούς και ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας του.

Απώτερος στόχος είναι να μην επιστραφούν όλα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, ήτοι να βρεθεί μια φόρμουλα για να πάρουν μέρος των κερδών οι Γερμανοί από ένα ρίσκο που έλεγχαν απόλυτα!

Στο πλαίσιο αυτό μεθοδευμένη θύελλα αντιδράσεων από Γερμανούς πολιτικούς και σχολιαστές προκάλεσε η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς  ότι κανείς δεν θέλει να εκμεταλλευτεί την ελληνική κρίση και ότι στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι η επιστροφή των κερδών από την αγορά ελληνικών ομόλογων υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

«Με τέταρτο μνημόνιο ισοδυναμεί η παράταση αποπληρωμής δανείων»

«Γιατί δεν επιστρέφουμε στους Έλληνες και τους τόκους από πάνω;», αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της «Bild». Στην εφημερίδα καταθέτει την κριτική του ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλάους Πέτερ Βιλς. «Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα κατήγγειλε όλες τις συμφωνίες. Γι’ αυτά τα χρόνια η Αθήνα δεν δικαιούται τίποτα. Έσοδα από τα προηγούμενα χρόνια επεστράφησαν όπως συμφωνήθηκε ή μπήκαν σε δεσμευμένους λογαριασμούς. Άλλα εμβάσματα στην Αθήνα και όχι ελαφρύνσεις στους Γερμανούς φορολογούμενους δεν έχουν συμφωνηθεί» τονίζει στην εφημερίδα ο Βιλς. «Είναι απίστευτο» είναι και ο τίτλος αντίστοιχου σχολίου στην ίδια εφημερίδα. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σκορπίσει δισεκατομμύρια, αλλά όχι στους Γερμανούς φορολογούμενους που χρηματοδοτούν τεράστια κρατικά πλεονάσματα, αλλά στην Ελλάδα για άλλη μια φορά, δεν το χωρά ανθρώπου νους» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. «Αυτήν τη φορά πρόκειται για έσοδα από τόκους, που η Μπούντεσμπανκ κατέγραψε, επειδή αγόρασε ελληνικά ομόλογα που βρίσκονταν στην κατηγορία των σκουπιδιών για να διασώσει την Ελλάδα. Δόθηκε σχετική υπόσχεση στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις των δανειστών. Αλλά όλοι ξέρουν ότι η Αθήνα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από σχέδια για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αναδόμηση του κρατικών υπηρεσιών. Μόνο οι πληρωμές από την Ευρώπη γίνονταν πάντα στην ώρα τους. Χαράς ευαγγέλια για το επόμενο κράτος που θα βρεθεί σε κρίση», καταλήγει ο λάβρος σχολιαστής.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» από τη μεριά της με το τίτλο «Σχεδόν τρία δισ. ευρώ για την Αθήνα» κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα δίνοντας στοιχεία για το από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα και φιλοξενεί δηλώσεις του Κρίστιαν Ντιρ, αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και εμπειρογνώμονα περί των δημοσιονομικών. «Πρόκειται για κουταμάρες» λέει χαρακτηριστικά για την εξαγγελία Σολτς. «Οι τόκοι αποτελούν ρίσκο, δεν πρόκειται για αδικαιολόγητα έσοδα, όπως ισχύει ενδεχομένως για ένα στεγαστικό δάνειο ή για δάνεια εξωτερικού. Εξ άλλου η παράταση αποπληρωμής των δανείων ισοδυναμεί με τέταρτο πακέτο στήριξης».

 


#emo attacks
  • Γιαβούζ γιαβάς-γιαβάς
  • Με Βικτώρια Ζεν ο Ολυμπιακός, που θα ΄λεγε και ο σεντερφορίσιος Αλέφας
  • Πικραμμένος επικεφαλής, Μαρκουλάκης στο τέλος και ενδιάμεσα το χάος των φημολογιών
  • Η ΕΕ θα απειλήσει να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας: από το Βόρειο θα πάνε στο Νότιο Πόλο