• emo.gr
  • Ψυχολογία
  • Ο Σεχίδης δεν ήταν δολοφόνος
Ο Σεχίδης δεν ήταν δολοφόνος

Οι ασθενείς με Σχιζοφρένεια δεν είναι από τη φύση τους επιθετικοί ούτε επικίνδυνοι

Χθες βρέθηκε νεκρός στο Ψυχιατρείο του φυλακών Κορυδαλλού ο Θεόφιλος Σεχίδης, ένας από τους μακροβιότερους ισοβίτες στην Ελλάδα.

Ο Χάνιμπαλ ή σχιζοφρενής serial killer της Θάσσου (αν και απέφυγαν για πολλά χρόνια μετά να δώσουν ακριβή διάγνωση) ήταν από τους ελάχιστους που έκαναν αξονική τομογραφία στα πλαίσια της δικαστικής διεργασίας για την διερεύνηση της «συμπεριφοράς» του.

Στη γνωμάτευση από αξονική τομογραφία στον εγκέφαλο του Σεχίδη, στις 2 Ιουνίου 1992, ο ακτινολόγος – ειδικός νευρακτινολόγος Χρίστος Β. Παπαγιάννης, τέως επιμελητής Atkinson Norley’s Hospital του Λονδίνου, αναφέρει:

«Εγιναν τομές από τη βάση προς την κορυφή του κρανίου. Από τη μελέτη της σειράς των εικόνων προκύπτουν τα εξής: Στις τομές που αναδεικνύουν το προσωπικό κρανίο σημειώνεται η υπερανάπτυξη των μετωπιαίων κόλπων. Στις υποσκηνίδιες τομές δεν παρατηρούνται παθολογικά ευρήματα. Στις υπερσκηνίδιες τομές παρατηρείται μεγάλου βαθμού ατροφία του φλοιού των μετωπιαίων λοβών, με συνοδό διεύρυνση του υπαραχνοειδούς χώρου της κυρτότητας αυτών και της πρόσθιας ημισφαιρικής σχισμής, αλλοιώσεις οι οποίες δεν είναι συμβατές με την ηλικία του ασθενούς».

Είναι εμφανές πως σύμφωνα με αυτή τη διάγνωση, υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν εγκεφαλικές ανωμαλίες

Αν και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Καπρίνης έδωσε τη διάγνωση Σχιζότυπη Διαταραχή Προσωπικότητας ενώ παρουσίαζε ήδη πολλαπλά συμπτώματα Σχιζοφρένειας όπως αυτό εξακριβώθηκε μετέπειτα από τον Ψυχίατρο των φυλακών Κορυδαλλού, αυτό συνέβη αρχικά για να μην δικαιούται ελαφρυντικό.

Αν αναγνωριζόταν ως Σχιζοφρενής θα έσπαγε την ποινή της ισοβίου καθείρξεως. Ενώ καμία διαταραχή της προσωπικότητας δεν μπαίνει κάτω από την “ομπρέλα” του Άρθρο 34.

Η προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι ο Σεχίδης δεν ήταν δολοφόνος. Είναι το θύμα της άγνοιας, του στίγματος και της ντροπής που συνοδεύει τις «βαριές» ψυχικές νόσους.

Οι ασθενείς με Σχιζοφρένεια δεν είναι από τη φύση τους επιθετικοί ούτε επικίνδυνοι. Χρειάζονται υποστήριξη, φαρμακευτική αγωγή και θεραπευτική παρέμβαση.

Ο ψυχίατρος στον ΟΚΑΝΑ του Αττικού Νοσοκομείου, Γεώργιος Τζεφεράκος, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του στα καταστήματα κράτησης της ψυχιατρικής πτέρυγας Κορυδαλλού εκείνη την περίοδο, εξέφρασε την άποψή του για το αν τελικά είναι ψυχικά υγιής ο Θεόφιλος Σεχίδης ή όχι. «Ο Θεόφιλος Σεχίδης πάσχει από σχιζοφρένεια. Μερικές φορές, ειδικά στις αρχικές φάσεις της ψυχικής νόσου, είναι δύσκολο να τεθεί μια οριστική διάγνωση. Στις ψυχιατρικές διαγνώσεις ο παράγοντας «χρόνος» παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί η κλινική εικόνα του ασθενούς εμπλουτίζεται ή και αλλάζει».

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας ο κ. Τζεφεράκος δηλώνει: «Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από παραληρητικές ιδέες, τις οποίες πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα ο ασθενής, και ψευδαισθήσεις, η αίσθηση δηλαδή ότι υπάρχει ένα αισθητηριακό ερέθισμα, χωρίς αυτό να υπάρχει στην πραγματικότητα. Η σχιζοτυπική διαταραχή είναι διαφορετική από τη σχιζοφρένεια. Πρόκειται, δηλαδή, για διαταραχή προσωπικότητας, που μοιάζει με τη σχιζοφρένεια, όμως δεν είναι».

Σχετικά με την ετυμηγορία της δίκης ο κ. Τζεφεράκος σχολιάζει: «Οι δικαστές στηρίζονται κυρίως στις γνωματεύσεις των ειδικών, επομένως όταν υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνωματεύσεις μπορούν να τους μπερδέψουν. Αυτή είναι όμως και η θέση των δικαστών να κρίνουν, μαζί με αλλά στοιχεία και να βγάλουν μια απόφαση».

Σημειώνουμε τέλος, πως ο Θεόφιλος Σεχίδης δεν είχε νοσηλευτεί πριν σκοτώσει τους οικείους του. Αντίθετα είχε νοσηλευτεί η αδελφή του, η οποία ήταν ένα από τα θύματά του.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής