• emo.gr
  • Emotive
  • Φιλιούνται κι αγκαλιάζονται: η …θεία από το Σικάγο VS της …θεούσας από τη Νταεγού
Φιλιούνται κι αγκαλιάζονται: η …θεία από το Σικάγο VS της …θεούσας από τη Νταεγού

Ακραίες αλλά αληθινές ιστορίες συγχρωτισμού & κορωνοϊού: πάρτυ, εκκλησία, κηδεία

Πολλές ιστορίες ανυποψίαστων (ίσως και λίγο υποψιασμένων) ατόμων, που αψήφησαν τις εντολές και σε συνδυασμό με ιατρικά λάθη οδήγησαν σε αληθινό όλεθρο. Οι ιστορίες αποδεικνύουν τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την υψηλή και αόρατη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού, που οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν επακριβώς μεταξύ της εξαιρετικά μεταδοτικής ιλαράς ή της λιγότερο μεταδοτικής γρίπης.

Οι δύο περιπτώσεις είναι ακραίες, δεν είναι οι συνηθισμένες, είναι όμως λίαν διδακτικές.

Η θεία από το Σικάγο

Μία κυρία λοιπόν σύμφωνα το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ (CDC) είχε covid-19, προσκλήθηκε σε μια κηδεία ενός οικογενειακού φίλου και αποφάσισε να παρευρεθεί. Την ημέρα πριν από την κηδεία δείπνησε με φίλους. Για τρεις ώρες εκείνο το βράδυ, οι τρεις τους μοιράστηκαν ένα γεύμα που πήραν από ένα εστιατόριο.

Την επόμενη μέρα, την ημέρα της κηδείας, η γυναίκα βρέθηκε σε ένα μπουφέ όπου έφαγε μαζί με τους λοιπούς. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην πενθούσα οικογένεια, αγκαλιάζοντας τουλάχιστον τρεις συγγενείς του θανόντα.

Τρεις ημέρες μετά την κηδεία, εξακολουθεί να έχει ήπια συμπτώματα (δεν αναφέρονται λεπτομερώς, αλλά ο βήχας είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα.)

Στα καπάκια για να γουστάρει, πηγαίνει και σε ένα πάρτι γενεθλίων, αυτή τη φορά της οικογένειάς της.

Ο ιός, του οποίου η γυναίκα είναι φορέας χωρίς να το γνωρίζει, θα προκαλέσει χαμό.

Υπάρχουν εννέα άτομα στο πάρτι. Όλα έρχονται σε «στενή επαφή» μεταξύ τους. Για τρεις ώρες, φιλιούνται αγκαλιάζονται, και μοιράζονται το ίδιο φαγητό.

Από τους εννέα παρόντες, επτά θα μολυνθούν με κορωνοϊό εκείνη την ημέρα. Δύο θα νοσήσουν σοβαρά και θα νοσηλευτούν. Τρεις εβδομάδες μετά τα γενέθλια, αυτοί οι δύο θα πεθάνουν…

Δεν είναι οι μόνοι σε αυτή την ολέθρια αλυσίδα επαφών. Οι δύο που δείπνησαν με την γυναίκα στο πρώτο δείπνο είχαν επίσης μολυνθεί εκείνο το βράδυ. Ένας από αυτούς πεθαίνει, 27 ημέρες μετά το γεύμα.

Ο πρώτος κύκλος ασθενών από αυτή την αλυσίδα θα προκαλέσει δεύτερο. Οι άνθρωποι που φρόντισαν αρκετούς πρώτους αρρώστους δεν προστατεύονταν με μάσκες ή γάντια και μολύνθηκαν.

Και οι τρεις παρευρισκόμενοι στο πάρτι γενεθλίων, αν και άρρωστοι, γούσταραν και πήγαν στην εκκλησία αργότερα, μετά από έξι ημέρες συμπτωμάτων.

Στην εκκλησία αγγίζουν και περνούν το καλαθάκι εισφοράς στους υπόλοιπους που κάθονται στους πάγκους της εκκλησίας. Ένας πιστός, που καθόταν σε μια ξεχωριστή σειρά, είναι το τελευταίο άτομο που εντοπίστηκε σε αυτό το “σύμπλεγμα” από επιδημιολογικούς ερευνητές από το CDC και το Illinois.

Συνολικά, “η ασθενής δείκτης”, που δεν χρειάστηκε ποτέ να επισκεφτεί έναν γιατρό, μόλυνε, άμεσα και έμμεσα, τουλάχιστον 15 άτομα σε τρεις εβδομάδες, τρεις από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους. Η εντολή για μέτρα prostas;iaw στο Ιλινόις δεν θα έφτανε μέχρι τις 21 Μαρτίου, αρκετές ημέρες μετά την τελευταία μόλυνση αυτής της αλυσίδας επαφών.

Η …θεούσα από τη Νταεγού

Η Νότια Κορέα είναι μια από τις χώρες  που από την πρώτη κιόλας στιγμή της έξαρσης, εφάρμοσε άμεσα συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού και παράλληλα έκανε πολλά τεστ ανίχνευσης του ιού. Κι ενώ στην αρχή φαινόταν πως η ασιατική χώρα αντιμετωπίζει επιτυχώς τη επιδημία, περιορίζοντας τα κρούσματα στα 30,  εμφανίστηκε η μυθική πλέον ασθενής «31».

Πρόκειται για μία γυναίκα 61 ετών η οποία ανέβασε πυρετό στις 10 Φεβρουαρίου και επισκέφτηκε τουλάχιστον τέσσερις υπηρεσίες Υγείας στην πόλη Νταεγκού στη Νότια Κορέα, προτού διαγνωστεί με κορωνοϊό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η γυναίκα δεν πήγε να εξεταστεί αμέσως για κορωνοϊό καθώς δεν το θεώρησε απαραίτητο διότι δεν ήταν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αφού δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Σκέφτηκε απλά πως είχε προσβληθεί από την εποχιακή γρίπη. Μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα από τη στιγμή που παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα -που η ίδια θεώρησε αθώα-, μόνο κατά τις επισκέψεις της στην εκκλησία ήρθε σε επαφή με περισσότερους από 1.000 πολίτες.

Το περιστατικό με την εκκλησία έχει γίνει ακόμα και meme, με πολλούς χρήστες να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας κατηγορώντας τους συντηρητικούς ηγέτες της εκκλησίας πως σκόπιμα διαδίδουν τον ιό, προκειμένου να υπονομεύσουν τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Προέδρου Μουν πριν από τις γενικές εκλογές του Απριλίου 2020.

Η ασθενής 31 είναι μέλος της εκκλησίας «Σιντσεόνζι του Ιησού» και ο οργανισμός κατηγορήθηκε ότι δεν συνεργάστηκε με τις αρχές. Σε μια επίσημη δήλωση που στάλθηκε στα ΜΜΕ, η εκκλησία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς: «Διευκρινίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν σκοπεύαμε να καθυστερήσουμε τον κατάλογο με τα άτομα που ήταν μέσα στην εκκλησία, αλλά είναι αλήθεια ότι η παροχή μιας τέτοιας λίστας δεν ήταν εύκολη απόφαση για την Εκκλησία».

Θα …πέσουνε μηνύσεις
Η  Κυβέρνηση έχει καταθέσει επίσημη καταγγελία κατά της εκκλησίας, κατηγορώντας την για δολοφονία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η «ασθενής 31» εισήλθε πρώτη φορά σε κινεζικό νοσοκομείο στις 7 Φεβρουαρίου λόγω πονοκεφάλων, έχοντας εμπλακεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα μια μέρα πριν. Σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου, τότε δεν είχε πυρετό, βήχα ή αναπνευστικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα.

Την τρίτη ημέρα στο νοσοκομείο ανέβασε πυρετό και οι γιατροί της έκαναν το τεστ της εποχικής γρίπης, το οποίο όμως βγήκε αρνητικό.

Στις 10 Φεβρουαρίου έφυγε από το νοσοκομείο για δύο ώρες για να «δώσει το παρών» στην πρωινή λειτουργία γειτονικής εκκλησίας. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας, στις 15 Φεβρουαρίου βγήκε ξανά για να γευματίσει με φιλικό της πρόσωπο σε κάποιο ξενοδοχείο στην ανατολική μεριά της πόλης και μια μέρα μετά πήγε ξανά στην εκκλησία.

Στη Νότια Κορέα συνηθίζεται οι ασθενείς να βγαίνουν από τα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους ή να συναντούν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα και να επιστρέφουν λίγο αργότερα.

Τελικά, η «ασθενής 31» διαγνώσθηκε με Covid-19 στις 17 Φεβρουαρίου, 10 ολόκληρες μέρες μετά την πρώτη της επίσκεψη στο νοσοκομείο. Εκείνη την ημέρα η κατάστασή της επιδεινώθηκε σημαντικά και οι εξετάσεις της «πρόδωσαν» σημάδια πνευμονίας. Έτσι, οι γιατροί αποφάσισαν να της κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο βγήκε θετικό.

Μετά την ιχνηλάτηση των επαφών της οι επιστήμονες έπαθαν κοκομπλόκο όταν διαπίστωσαν ότι η 61χρονη είχε κολλήσει πάνω από 1000 άτομα. Είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση παγκοσμίως που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό των επιστημόνων ότι στην περίπτωση του κορωνοϊού ένα λάθος αρκεί για να γονατίσει συμβεί το μοιραίο και να γονατίσει το σύστημα υγείας μιας χώρας.

Ήταν η ασθενής που “νίκησε” όλες τις κρατικές στρατηγικές, αλλά η Νότια Κορέα παλεύει οργανωμένα με τον ιό και με 200 νεκρούς, έχει μια σχετικά υποφερτή επίδοση.

Και επειδή άλλοι προκαλούν τον όλεθρο και άλλοι την πληρώνουν, η Ιταλίδα που έκανε 4 ώρες βόλτα με το λεωφορείο και δεν κατέβαινε παρά τις διαρκείς συστάσεις του οδηγού, πλήρωσε 400 ευρώ πρόστιμο.

Φανταστείτε να κληθεί η ασθενής 31 να πληρώσει, τι ποσό θα προκύψει…

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη