• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Χαλασμένες ντομάτες παράγουν ενέργεια!
Χαλασμένες ντομάτες παράγουν ενέργεια!

Οι μικροβιακές ηλεκτροχημικές κυψέλες χρησιμοποιούν βακτήρια για να διασπούν και να οξειδώνουν οργανικά υλικά σε ελαττωματικές ντομάτες

Πρωτοποριακή πρώτη ύλη χρησιμοποιεί τεχνική που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ για την παραγωγή ηλεκτρισμού: Ντομάτες οι οποίες έχουν κριθεί χαλασμένες και ακατάλληλες προς πώληση στους καταναλωτές. Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία βιολογική κυψέλη καυσίμου που χρησιμοποιεί ντομάτες από συγκομιδές στη Φλόριντα και παρουσιάστηκε σε συνάντηση της American Chemical Society (ACS).

Η διαδικασία επίσης βοηθά στον καθαρισμό των στερεών αποβλήτων και του νερού που χρησιμοποιείται . Η Φλόριντα παράγει 396.000 τόνους αποβλήτων ντομάτας ετησίως, αλλά δεν διαθέτει κάποιον αξιόλογο τρόπο επεξεργασίας.Έψαχναν ένα τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών που, όταν απορρίπτονται σε χωματερές, παράγουν μεθάνιο – ισχυρό αέριο θερμοκηπίου – και όταν ρίχνονται σε νερό, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Οι μικροβιακές ηλεκτροχημικές κυψέλες χρησιμοποιούν βακτήρια για να διασπούν και να οξειδώνουν οργανικά υλικά σε ελαττωματικές ντομάτες. Η διαδικασία οξείδωσης, που προκαλείται από βακτήρια που αλληλεπιδρούν με απόβλητα ντομάτας, απελευθερώνει ηλεκτρόνια τα οποία «αιχμαλωτίζονται» στην κυψέλη καυσίμου και μεταβάλλονται σε πηγή ενέργειας. Το λυκοπένιο, η φυσική χρωστική που κάνει τη ντομάτα κόκκινη, αποτελεί εξαίρετο «ενδιάμεσο» για να διευκολύνεται η παραγωγή ηλεκτρικών φορτίων από τις χτυπημένες ντομάτες.

Προς το παρόν, η ενέργεια που παράγεται από τη συσκευή είναι αρκετά μικρή: 10 μιλιγκράμ αποβλήτων ντομάτας παράγουν 0,3 βατ ηλεκτρισμού.Ωστόσο, με περαιτέρω έρευνα και αύξηση της κλίμακας θεωρείται ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Ο Ζοτς επανήλθε στον ΠΑΟ, μια επιστροφή που ήταν λογικό να συμβεί. Απλά ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και κυρίως η συγκυρία να μην έχει ομάδα ο Ομπράντοβιτς και ο Παναθηναϊκός να θέλει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία
  • Πάει κι ο Στάρμερ: πάνε για 7ο Πρωθυπουργό μετά το Brexit οι Άγγλοι. Μνημονιάρες μόνο με 4 Π/θ βγάλαμε εμείς, για να δείτε την ποιοτική διαφορά
  • Με το καλοκαίρι θα ασχοληθεί κανείς ή όλοι με Μουντιάλ, κόμματα και εκλογές;
  • Συνθήκη των Βερσαλλιών σημαίνει ιστορικά κι άλλο πόλεμο και δώσε πόλεμο