• emo.gr
  • Emotions
  • Τα 2+1 γεγονότα που σημάδεψαν το 2018
Τα 2+1 γεγονότα που σημάδεψαν το 2018

Καταιγιστικά τα (μη) προβλέψιμα, αλλά και ασσύμετρα γεγονότα μέσα στο 2018, αλλά είναι διαφορετικές οι εφήμερες εντυπώσεις και άλλο αυτά που συγκλόνισαν κι “έγραψαν” στη συλλογική μνήμη.

Καταιγιστικά τα (μη) προβλέψιμα, αλλά και ασσύμετρα γεγονότα μέσα στο 2018, αλλά είναι διαφορετικές οι εφήμερες εντυπώσεις και άλλο αυτά που συγκλόνισαν κι “έγραψαν” στη συλλογική μνήμη.

Τρία ήταν κατά τη γνώμη μας αυτά που σήμαδεψαν ανεξίτηλα το 2018.

mati

Η εκατόμβη στο Μάτι

Μια ασύλληπτη τραγωδία, ένα σενάριο πλήρους καταστροφής μια παραθεριστικής λουτρόπολης, λίγο έξω από την Αθήνα

Εκατό θύματα, πίσω από το κάθε ένα μια τραγική ιστορία, μια τραγική συγκυρία, με τις δύο εννιάχρονες να στοιχειώνουν το Πανελλήνιο για πολλές ώρες, καθώς είχε γίνει παρανόηση μέσα από ένα βίντεο που έδειχνε τελικά άλλα κοριτσάκια που τα κατάφεραν.

Οι ευθύνες ασφαλώς σε πρώτο πλάνο, τεράστια ερωτηματικά  με τους αρμοδίους να δίνουν συνέντευξη Τύπου. Το πόσο πετυχημένη ήταν φάνηκε από το γεγονός πως κανείς μετά από λίγες εβδομάδες  δε βρισκόταν στη θέση του.

Ο πόλεμος κατά των αυθαιρέρων κηρύχθηκε με κάθε επισημότητα, μόλις λίγο ξεχάστηκε η τραγωδία, υπήρξε ανακωχή.

Ό,τι κι αν γράφτηκε για αυτήν την τραγωδία είναι τελικά λίγο.

Ίσως η “συγγνώμη” προς τα θύματα των απλών ανθρώπων ήταν η πιο ειλικρινής και έντιμη στάση.

syllal_4

Η συμφωνία των Πρεσπών

Μονοπώλησε την πολιτική αντιπαράθεση όλο το 2018 και μάλλον το καλύτερο το κρατά για το 2019.

Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας μιλούν για μια εκκρεμότητα ετών που κλείνει, είναι όμως πιθανό να ανοίξουν άλλα κεφάλαια στη διαμάχη με τα Σκόπια.

Σφοδρή αντίδραση στη συμφωνία με συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Τα θέματα της εθνικότητας (ιθαγένειας;) και της γλώσσας θα είναι τα αγκάθια της συμφωνίας που όμως ξεκινά από λάθος βάση.

Το όνομα δεν είναι ένα καπρίτσιο, δεν είναι εθνικιστικός οίστρος. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια ονομασία.

Όταν το παραχωρείς, αυτόματα οι γείτονες αποκτούν δικαιώματα και επιχειρήματα σε κάθε σφετερισμό.

Τα δείγματα γραφής που έδωσαν οι Σκοπιανοί, ενώ διαρκεί η προβλεπόμενη διαδικασία στο Κοινοβούλιό τους, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Δικαιώνουν όσους αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τη συμφωνία, όλους όσους επιχειρηματολόγησαν εναντίον της.

tailandi

Πολλά τα σημαντικά γεγονότα και στο παγκόσμιο χωριό: το συνεχιζόμενο θρίλερ με το Brexit, ο πόλεμος δίχως τέλος στη Συρία με το Αφρίν να πέφτει στα χέρια της Τουρκίας, οι ιστορικές συνομιλίες στην Κορέα, οι εκλογές στη Βραζιλία ο δυναμισμός των κίτρινων γιλέκων και πολλά ακόμη.

Αυτό όμως που κράτησε επί τρεις μέρες σε αγωνία όλη την υφήλιο, ήταν ο εγκλωβισμός των δώδεκα παιδιών σε σπήλαιο στην Ταϋλάνδη.

Η παγκόσμια κινητοποίηση και οι γνώσεις των ειδικών, έσωσαν τα παιδιά, σε ένα γεγονός που είχε happy end και το επιλέξαμε για την απαραίτητη νότα αισιοδοξίας αυτών τουλάχιστον των ημερών…

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη