• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Η καλύτερη οσκαρική ταινία των τελευταίων ετών
Η καλύτερη οσκαρική ταινία των τελευταίων ετών

Πήγε “κουβά” η εξουσία του σκύλου μαζί με το Netflix

Πήγε “κουβά” η εξουσία του σκύλου μαζί με το Netflix Αφού όλοι είχαν προεξοφλήσει την επικράτηση του, παίχτηκαν και τα ανάλογα εκατομμύρια στον στοιχηματισμό. Από “λεφτά στην τράπεζα” έγιναν λεφτά στον κουβά, αλλά συμβαίνουν κι αυτά, τι να πουν όσοι έπαιξαν Ιταλία κόντρα στη Βόρεια Μακ. ή όσοι έπαιξαν Ρεάλ στο κλάσικο  ή όταν γκελάρει η Σίτυ απέναντι στην Κρύσταλ Πάλας.

Τέλος πάντων υπάρχει και το πολιτικά ορθό πάντα στα Όσκαρ, δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά σε ποιότητα ταινιών, ένεκα και της συγκυρίας, οπότε για να βρούμε ένα αριστούργημα θα πρέπει να πάμε στην προ κόβιντ εποχή.

To “Green Book” είναι η ιστορία του Τζαμαϊκανού πιανίστα Dr. Don Shirley(Mahershala Ali) και τη συνεργασία του που δημιουργεί με έναν μπράβο από την Νέα Υόρκη, τον Frank Anthony Vallelonga(Viggo Mortensen) για να περιοδεύσουν στις Μεσοδυτικές πολιτείες και μετά με στροφή αριστερά στο “deep south”

Ο Dr. Don Shirley, είναι ένας Αφροαμερικάνος πιανίστας που ξεκινάει περιοδεία με το jazz-trio του στις περιοχές των ΗΠΑ, που επιμένουν να θεωρούν τους μαύρους πολίτες Γ΄ Kατηγορίας, γι΄αυτό και το Green Book: είναι ένας οδηγός με όσα πρέπει να αποφύγουν οι μαύροι που ταξιδεύουν και με συγκεκριμένα καταλύματα για να μείνουν.  Το “The Negro Motorist Green-Book”,  εκδόθηκε το 1936 βρισκόταν ακόμη σε ισχύ το 1962!

Η ταινία είναι καταπληκτική γιατί ξεπερνά όλα τα στερεότυπα. Ο Ιταλικής καταγωγής μπράβος υπολείπεται σε κουλτούρα, γνώσεις και τρόπους έναντι του μαύρου που όμως ανήκει στην ελίτ.

Κανείς δεν παραμένει ίδιος, μετά από περιοδεία 8 εβδομάδων. Ο Tony Lip, έχει προσαρμοστεί πλήρως και αποτελεί τον φύλακα – όχι ακριβώς – άγγελο του προικισμένου καλλιτέχνη, ο οποίος θα γνωρίσει την ωμή βία, τον ρατσισμό των λευκών, οι οποίοι τον αποθεώνουν όταν βρίσκεται στη σκηνή. Όταν κατέβει από αυτή, παραμένει ο μαύρος που δεν επιτρέπεται να γευματίσει μαζί με τους λευκούς, να αγοράσει ρούχα από τα μαγαζιά τους, ούτε καν να χρησιμοποιήσει την ίδια τουαλέτα!

greenbook

Η ταινία είναι ρεαλιστική, δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, μιλά για τις βαθιές νοοτροπίες των λευκών για τα εγκλήματά τους, χωρίς όμως να εξιδανικεύει την αφροααμερικάνικη κοινότητα: όταν δουν πως έχει πολλά χρήματα μαζί του, οι “δικοί του” θα προσπαθήσουν να τον ληστέψουν.

Ο Viggo Mortensen όμως, που πήρε 15 κιλά για το ρόλο του μπράβου, θα είναι ακόμη μια φορά εκεί.

Και κάπως έτσι γεννιέται μια αληθινή φιλία που θα κρατήσει μια ζωή, μέχρι το 2013 που με διαφορά λίγων μηνών θα φύγουν από τη ζωή.

Και είναι κρίμα που δεν πρόλαβαν να απολαύσουν την ταινία που μιλά για τις δικές τους 8 εβδομάδες, για την περιοδεία τους το Φθινόπωρο του 1962.

Οι ΗΠΑ, υπό την Προεδρία του Κέννεντι, είχαν μπει σε μια τροχιά αλλαγής. Ήταν μια αισιόδοξη περίοδος που θα ανατραπεί, αλλά το νερό στο αυλάκι για τον πόλεμο κατά των φυλετικών διακρίσεων είχε μπει.

Ένας πόλεμος που κρατά ως σήμερα. Με πολλές νίκες αλλά και πολλά πισωγυρίσματα.

60 χρόνια και πολλές γενιές μετά το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί…

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής