• emo.gr
  • Sport
  • Ο πιο τρελός τελικός Champions League
Ο πιο τρελός τελικός Champions League

Κι όμως ο Σερ Άλεξ το είχε ξανακάνει!

Ο πιο τρελός τελικός Champions League έγινε το προηγούμενο αιώνα και ένα είναι βέβαιο: δεν νίκησε ο καλύτερος

Οι δυο ομάδες έφτασαν στον τελικό δίκαια, ήταν πάρα πολύ καλές όλη τη σεζόν. Η Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ερχόταν από νταμπλ στο Νησί και έψαχνε το πρώτο τρεμπλ στην ιστορία της.

Ο Φέργκιουσον χρωστάει πολλά για την μυθική προπονητική καριέρα στην Αμπερντίν. Ήταν ουσιαστικά η αιτία για να τον επιλέξουν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να εδραιώσει τους «κόκκινους διαβόλους» ως μια από τις κορυφαίες ομάδες στο Θεσμό του Champions League.

Η μεγαλύτερη νίκη του όσο ήταν στο τιμόνι του σκοτσέζικου συλλόγου ήταν αυτή στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελούχων το 1983 απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Στον πάγκο των «μαδριλένων» βρισκόταν τότε ο θρυλικός Αλφέρντο Ντι Στέφανο. Η Αμπερντίν επιβλήθηκε 2-1 πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της, κόντρα σε κάθε λογική.

https://www.youtube.com/watch?v=cCnax0x_tSk

Με το ίδιο σκορ θα το ξανακάνει 16 χρόνια μετά. Αντί για τη Ρεάλ στο διάβα του βρέθηκαν οι Βαυαροί

Στα πρώτα 90 λεπτά χωρίς τις καθυστερήσεις η Μπάγερν κυριάρχησε, προηγήθηκε με καταπληκτικό απευθείας φάουλ του Μπάσλερ στο 6΄, είχε κυριαρχήσει στο χορτάρι ενώ είχε πολλές ευκαιρίες να «σκοτώσει» τη Γιουνάιτεντ, ειδικά προς το τέλος του παιχνιδιού.

Δύο δοκάρια στο τελευταίο 15λεπτο για τη Μπάγερν με τον Σμάιχελ να πιάνει όλα τα άλλα Όσα συνέβησαν μετά είναι η τυπική απόδειξη στο παλιό αξίωμα του ποδοσφαίρου, στο οποίο πίστευαν ακράδαντα οι παλιοί αθλητικογράφοι: «Η μπάλα τιμωρεί, όταν χάνεις ευκαιρίες τρως εσύ τα γκολ”.

Στο 91’από σουτ του Γκιγκς από το ύψος της μεγάλης περιοχής η μπάλα φτάνει στον  Τέντι Σέριγχαμ που από κοντά τη στέλνει στα δίχτυα για το 1-1 της Γιουνάιτεντ.

Όλοι πίστεψαν πως πάμε  για παράταση ή τα πέναλτι, στο 93′ από κόρνερ του Μπέκαμ και κεφαλιά του Σέριγχαμ ο Σόλσκιερ απλώνει το πόδι στο σωστό χρόνο και με προβολή στο δεύτερο δοκάρι πετυχαίνει το 2-1 για την αγγλική ομάδα, γκολ που της χάρισε και τον τίτλο, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους Άγγλους και τους αγγλόφιλους.

Τέτοια ανατροπή δεν είχε ξανασυμβεί. Να νικήσει ο μακράν χειρότερος την κούπα με τα μεγάλα αφτιά, ποτέ.

Τα αστέρια της Μάντσεστερ Μπέκαμ, Γκικς, Κόουλ να μην κάνουν καλό παιχνίδι, κλειδωμένοι από την άμυνα της Μπάγερν, που έβγαζε φωτιές τότε, με Ματέους στα τελειώματα, μεγάλο όνομα τον Έφενμπεργκ και σκόρερ τον Μπάσλερ.

Ο  Σερ Άλεξ είχε το μαγικό ραβδάκι: έβαλε τον “γέρο” τότε Σέριγχαμ, αλλά και τη μόνιμη αλλαγή τον Νορβηγό, τον Σόλτσκιερ, το οποίο καθοδήγησε και ως προπονητή.

Η απόλυτη δικαίωση ήρθε εκείνο το βράδυ του 1999, για την περίφημη «γενιά του ‘92», που αφορούσε παίκτες που αναδείχθηκαν από τα τμήματα υποδομής των «κόκκινων διαβόλων»: ο Μπέκαμ, ο Γκιγκς, ο τεράστιος Πολ Σκόουλς, ο Μπατ, οι αδελφοί Νέβιλ.

Η ιστορία έγραψε για την ανατροπή του αιώνα. Κανείς δε θυμάται πόσο καλύτερη ήταν η Μπάγερν εκείνη τη βραδιά.

Στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή δεν νικάει πάντα ο καλύτερος

Η καρτέλα του ιστορικού ματς
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν 2-1
Βαρκελώνη, «Καμπ Νου»
Σκόρερ : 90+1΄ Σέριγχαμ, 90+3΄ Σόλσκιερ / 6΄ Μπάσλερ
Διαιτητής: Πιερλουϊτζι Κολίνα (Ιταλία)
Θεατές : 100.000

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Εργουϊν, Μπέκαμ, Μπατ, Γκιγκς, Μπλόμκβιστ (67΄ Σέριγχαμ), Γιόρκ, Κόουλ (81΄ Σόλσκιερ)

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Ότμαρ Χίτσφελντ): Καν, Ματέους (80΄ Φινκ), Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Τάρνατ, Εφενμπεργκ, Γιέρεμις, Μπάσλερ, Γιάνκερ, Τσίκλερ (71΄ Σολ).

https://www.youtube.com/watch?v=cmtmojTSRR8

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής