• emo.gr
 • Παιχνίδια Εξουσίας
 • Οικονομία
 • Ο Θεός να μας κόβει φόρους και να μας δίνει μέρες
Ο Θεός να μας κόβει φόρους και να μας δίνει μέρες

Το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα καταγράφει κι άλλες τεράστιες επιτυχίες: υψηλό μέγεθος παραοικονομίας , χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων υψηλή ανισότητα

Εκατό ογδόντα μία ημέρες μόνο δουλέψαμε φέτος για να πλερώκουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, συνυπολογιζόμενου και του δημοσιονομικού ελλείμματος της φετινής χρονιάς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η φετινή, έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι φέτος εργάστηκαν 181 από τις 365 ημέρες για να καταβάλουν φόρους και εισφορές, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να ορίζεται την 1η Ιουλίου. Εάν, δε, συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν μελλοντικές γενιές, τότε οι φορολογούμενοι για την αποπληρωμή φόρων, εισφορών και ελλειμμάτων γιορτάζουν με πάρτι σε μπιτσόμπαρα την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας από προχθές, 20 Ιουλίου.

Αντί να εύχονταν να δουλεύαμε μόνο για το κράτος και τις επόμενες γενιές, το ρίχνουν έξω, δήθεν έχουν θέματα κοινωνικότητας μετά από μόλις τρία χρόνια πανδημίας.

Σου λέει η έρευνα όμορφα κι ωραία βάσει των κυριότερων κατηγοριών των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το 2022 χρειάστηκε να δουλέψουμε:

– 76 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων,

– 62 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών,

– 42 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και

– 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου.

Από το 2010 στο 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος (ήταν δίκαιο και έγινε βίντεο) μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

– Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε το 2009 καταγράφεται η μεγαλύτερη κατ’ έτος αύξηση ημερών εργασίας για το κράτος (+19) μέχρι το 2020, οπότε η χαμηλή συγκομιδή φορολογικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας και η διατήρηση του ύψους των κρατικών δαπανών κατέληξε σε κατ’ έτος αύξηση 43 ημερών.

Το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα καταγράφει κι άλλες τεράστιες επιτυχίες: υψηλό μέγεθος παραοικονομίας (7η χειρότερη επίδοση), χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, τα συνολικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα 76,2 δισ. ευρώ, από τα οποία:

– 32 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους

– 17,8 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους

– 26,1 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές  και

– 170 εκατ. ευρώ από φόρους επί του κεφαλαίου

Το καθαρό εθνικό εισόδημα για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στα 154,4 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών καταδεικνύει, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΦίM, την πολύ μεγάλη επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αφού ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2020 41,8 δισ. ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν 1,6 φορά περισσότερα το ίδιο έτος και σχεδόν τα διπλάσια το 2021.

Σωστά είναι όλα αυτά, αλλά οι πηγές του κακού έχουν επισημανθεί εδώ και χρόνια: η ζαμπονοτυρόπιτα που παίρνεις χωρίς απόδειξη και το λάδι από το χωριό που αγοράζεις χωρίς παραστατικά, φταίνε για όλα τα δεινά.

 • Εντυπωσιασμένος
 • Χαρούμενος
 • Απογοητευμένος
 • Θυμωμένος
 • Βαρετό
 • Φοβισμένος

#emo attacks
 • Χιόνια στις βάρκες της Πεντέλης, λέει από Παρασκευή. Ποιος είδε βάρκα στο Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι;
 • Ακόμη μια τραγωδία: Δυστυχώς το Φάντομ στην Ανδραβίδα υπήρξε μοιραίο για τους δύο πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας
 • Ρώσος που το έπαιζε ακραίος ισλαμιστής αυτός που έστελνε τα απειλητικά emails: φαρσέρ ή μύρισε προβοκάτσια ως το Βλαδιβοστόκ;
 • Μια πρόταση μορφής θα ζεστάνει το προεκλογικό κλίμα, μέχρι τώρα μόνο μετακλητοί και αυτόκλητοι σωτήρες ασχολούνται