• emo.gr
  • Emotions
  • Ο Ευάγγελος Αβέρωφ
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ

Σ’ αυτές τις σχέσεις του Αβέρωφ με τον Μιχ. Τοσίτσα και το πώς επείσθη ο ευεργέτης να βοηθήσει το Μέτσοβο να γίνει τουριστικός προορισμός από κτηνοτροφικός

Πνευματικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από κάθε τιμή τον μέντορά του στην πολιτική, σε σχέση με άλλα τιμώμενα πρόσωπα που άφησαν τη σφραγίδα τους την πολιτική, ιστορική και την κοινωνική.

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ…

Ο ίδιος ο κ. Τασούλας, ως Πρόεδρος της Βουλής και μέσα από το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, φρόντισε για τη βιογραφική παρουσίαση Ελλήνων πολιτικών. (Καρτάλης, Γούναρης, Σοφούλης, Ηλιού, Καφαντάρης,… Θεοτόκης, Τρικούπης) μεταξύ αυτών και του Ευάγγελου Αβέρωφ. Αυτή η πράξη έχει σαν σκοπό την καλύτερη γνωριμία από το κοινό αυτών των προσωπικοτήτων, που άφησαν το στίγμα τους στον τόπο μας κατά το διάβα τους.

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ…

Για τον Ευάγγελο Αβέρωφ ο Κ. Τασούλας έχει να πει και να γράψει τα περισσότερα από τον κάθε ένα, αφού από νεαρή ηλικία ήταν μαζί του και πολλά πράγματα τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Τασούλας συνδέει τον Αβέρωφ με τον Τοσίτσα και πως τον έπεισε να γίνει ευεργέτης του Μετσόβου και όχι μόνο.

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ…

Σ’ αυτές τις σχέσεις του Αβέρωφ με τον Μιχ. Τοσίτσα και το πώς επείσθη ο ευεργέτης να βοηθήσει το Μέτσοβο να γίνει τουριστικός προορισμός από κτηνοτροφικός που ήταν. Όλη η αλληλογραφία μεταξύ των δύο αντρών παρουσιάζεται  μέσα από αυτό το βιβλίο-βιογραφία και ο ίδιος ο Κ. Τασούλας μας έκανε κοινωνούς από τον «Π.Λ.» το περασμένο Σάββατο.

Η ΤΙΜΗ…

Ο υπογράφων είχε την τύχη και την τιμή να ακούσει από τον ίδιο τον Ευ. Αβέρωφ αρκετά στοιχεία από την προσέγγιση με την οικογένεια Τοσίτσα και πως πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να φτάσει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Μ. Τοσίτσα και να κάνουν την συνεργασία, προς όφελος του Μετσόβου κυρίως. Άρεσε στον Αβέρωφ να κάνει τέτοιου είδους αναφορές αφήνοντας κατά μέρος πολιτικά ζητήματα, δίδαξε ήθος και αυτό το θυμόμαστε και το κρατούμε για κάνουμε συγκρίσεις.

❁ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ…

Ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία και ένας… χαμούλης άρχισε να γίνεται. Πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι, λένε και ξαναλένε οι ενημερωτάδες και αρχίζουν να κουμπώνονται οι πολιτικοί σχηματισμοί σ’ όλη την Ευρώπη. «Ευτυχώς» εμείς εδώ στην Ελλάδα πήραμε μια μικρή γεύση του φαινομένου, όταν «άνθισε» λίγο πριν και κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δε θα χρειαστεί να ξαναγευτούμε.

■ ΟΙ ΦΟΒΟΙ!..

Οι φόβοι στην Ευρώπη είναι μη τυχόν κι αλλάξουν τα δεδομένα και έχουμε φαινόμενα παρόμοια σε άλλες χώρες. Αγάπησαν οι Ιταλοί την Μελόνι, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στα χρονικά της Ιταλίας. Αυτό δε σημαίνει ότι θ’ ακολουθήσουν  κι άλλοι λαοί το παράδειγμα. Δικαίωμα των Ιταλών να αλλάξουν κυβέρνηση και το έκαναν με την ψήφο τους. Η πορεία τα επόμενα χρόνια θα δείξει αν καλώς έπραξαν ή θα ψάχνουν γωνίες για να χτυπούν το κεφάλι τους!

❖ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ…

Κάπου στο 1-2% καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά του Κασιδιάρη στη χώρα μας, κάτι που δεν προεξοφλεί είσοδο στην Βουλή. Η «ακροδεξιά» του Βελόπουλου έχει άμεση σχέση με τις πωλήσεις κηραλοιφών, οπότε δεν χαρακτηρίζεται ως πολιτική επιλογή και είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο ως επιλογή πολιτική.

❁ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ!..

Κατά τ’ άλλα, η δική μας αριστερά ονειρεύεται μετακίνηση θέσεων και απόψεων προς το μέρος της. Βέβαια δεν ξεχνούμε τη ρήση του τεράστιου Ν. Βούτση που υιοθετούσε τις ψήφους της ΧΑ.

❁ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!

Σε δύσκολους καιρούς και μάλιστα μέσα στους καιρούς της πανδημίας εκείνοι που σήκωσαν το σταυρό του μαρτυρίου ήταν και είναι οι υγειονομικοί, αφού εκείνοι είναι που δίνουν μάχες ζωής πραγματικά. Εμείς στην Ήπειρο ευτυχίσαμε να έχουμε αρκετά καλή και μεγάλη υγειονομική στήριξη, αφού σε κάθε νομό υπάρχουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας που βάζουν πλάτη παρά τις αντιξοότητες.

■ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ…

Η πανδημία έφερε πολύ πίσω άλλες λειτουργίες, κάτι που αντιμετωπίζεται από τους ίδιους λειτουργούς κατά τον καλύτερο τρόπο. Πολλοί είναι εκείνοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που φτάνουν στα όρια της «αυτοθυσίας» για να προστατέψουν ζωές και τα καταφέρνουν σε βάρος πολλές φορές της δικής τους υγείας και ισορροπίας. Ο καθένας μας έχει ένα λόγο ν’ αναφερθεί σε περιστατικό είτε του ίδιου, είτε δικού του προσώπου και τους ξεπέρασε τους κινδύνους όταν έπεσε στα χέρια των γιατρών και των νοσηλευτών που τήρησαν και τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη.

❖ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ… 

Εδώ δεν κάνω αναφορά στις εξαιρέσεις αλλά στον κανόνα. Όπου οι πιστοί στον όρκο τους δίνουν καθημερινά μάχες και τις περισσότερες τις κερδίζουν. Αυτά είναι στα θετικά του συστήματος, που πολλές φορές επικρίνεται από όλους και όταν κάτι πάει στραβά!

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη