• emo.gr
  • Ψυχολογία
  • Οι 4 παράγοντες που συνδέουν βιαστές και παιδόφιλους
Οι 4 παράγοντες που συνδέουν βιαστές και παιδόφιλους

Το Προφίλ των Δραστών Σεξουαλικών Εγκλημάτων κατά Ενηλίκων και Ανηλίκων

Τα τελευταία χρόνια, τα σεξουαλικά εγκλήματα τόσο κατά ενηλίκων -κυρίως γυναικών- και ανηλίκων γνωρίζει μεγάλη αύξηση. Αν και τα θύματα πολλαπλασιάζονται ωστόσο ο βιασμός είναι μία πράξη που δεν καταγγέλλεται στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές υποθέσεις απόπειρας ή τέλεσης ανάλογων αποτρόπαιων πράξεων.

Οι συνέπειες σε ενήλικα και ανήλικα θύματα είναι ανυπολόγιστες εφόσον ως εγκληματική πράξη εξευτελίζει την προσωπικότητα και οδηγεί σε πολλαπλές ψυχικές διαταραχές με βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιρροή στην λειτουργικότητα (σωματική και συναισθηματική). Ειδικότερα, τα θύματα εμφανίζουν Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες με άμεση επίδραση στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα, οι αναβιώσεις της τραυματικής εμπειρίας μέσω εικόνων (flashbacks), οι διαταραχές ύπνου, η υπεραγρύπνηση και οι αγχώδεις διαταραχές είναι κάποιες από τις συχνότερες αντιδράσεις.

Στο Μετατραυματικό Στρες, το σύστημα συναγερμού του εγκεφάλου (Φυγής ή Πάλης) που σχετίζεται με την επιβίωση γίνεται υπερβολικά ευαίσθητο και ενεργοποιείται με οποιοδήποτε ερέθισμα ομοιάζει στο απειλητικό που βίωσε το άτομο (κατάσταση κινδύνου). Ο βιασμός είναι από τις τρεις (3) σοβαρότερες περιπτώσεις όπου και απειλείται η ζωή ενός ατόμου (οι άλλες δύο είναι το αυτοκινητιστικό ατύχημα και ο πόλεμος ή σχετικό βίαιο συμβάν). Μοντέλα που έχουν προκύψει μέσα από κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το φόβο και το συναίσθημα (η αμυγδαλή) και την μνήμη ο ιππόκαμπος, τμήματα κατά οποία υπάρχει υπερδραστηριότητα όταν το άτομο έχει βιώσει τραυματικά γεγονότα.

  Οι τύποι των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων χωρίζονται σε τέσσερις (4) κατηγορίες:

-Ο βιαστής που θέλει να αποφορτιστεί ψυχοσυναισθηματικά και να μειώσει τα επίπεδα δικών του αρνητικών συναισθημάτων (όπως π.χ. ο θυμός) είναι συχνά άγνωστος στο θύμα.

-Ο σεξομανής επιθυμεί να εκπληρώσει καθαρά την σεξουαλική του επιθυμία και έχει μόνο στόχο την διέγερση – αποφόρτιση μέσω του εξαναγκασμού

-Ο σαδιστής διεγείρεται από τον πόνο, την αντίσταση και τον φόβο που προκαλεί στο θύμα. Όσο μεγαλύτερη η άρνηση και η προσπάθεια του θύματος για απεγκλωβισμό από την αποτρόπαια πράξη τόσο μεγαλύτερη η έλξη του θύτη. Θεωρείται ο πιο επικίνδυνος τύπος, διότι προκαλεί έντονες σωματικές κακώσεις στο θύμα του και είναι ικανός να φτάσει μέχρι την θανάτωσή του.

-Ο παρορμητικός τύποςβρίσκει μια ευκαιρία για να βιάσει το θύμα του.

Έχουν βρεθεί κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δραστών που διαπράττουν Σεξουαλικά Εγκλήματα κατά Ανηλίκων και Ενηλίκων. Οι βιαστές, σε σχέση με τους παιδόφιλους, τείνουν να είναι νεότεροι σε ηλικία, να διαθέτουν μέση εκπαίδευση, να επιβάλλονται (επιθετικοί) παρά να τους επιβάλλονται (παθητικοί).

Κατά τα στάδια της ανάπτυξης, δεν παρατηρείται διαζύγιο στην οικογένεια, ούτε ψυχιατρικό ιστορικό, ενώ είναι λίγες οι πιθανότητες να έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης (σεξουαλικής). Επιπρόσθετα, δεν εμφανίζουν προβλήματα υγείας αλλά παρουσιάζουν από νεαρή ηλικία στοιχεία διαταραχής διαγωγής (κακοποίηση ζώων, χαμηλή σχολική επίδοση κ.α.).

Σε μία προσπάθεια διερεύνησης των κοινών αναπτυξιακών παραμέτρων σε βιαστές και παιδόφιλους, προτάθηκαν τέσσερις παράγοντες: η αδιαφορία των ατόμων που τους φρόντισαν, το ιστορικό διαβίωσης σε ιδρύματα, η σωματική κακοποίηση και αμέλεια, και η σεξουαλική κακοποίηση.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη