• emo.gr
  • Emotive
  • Η μόνη χώρα που μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα
Η μόνη χώρα που μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα

όταν μπαίνουμε στο επίπεδο της σύγκρισης, καλό είναι να αποφεύγουμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Διότι έχουμε διαβάσει και δει “τέρατα”. Με μια αναγωγή στον πληθυσμό συγκρίνουν το Σαν Μαρίνο με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ

Οι επιδόσεις της χώρας μας στην πανδημία είναι εξαιρετικές, κάτι που σημειώνουν πολλά διεθνή μέσα και είναι ένα γεγονός που βασικά οφείλεται σε δύο λόγους.

Από εκεί και πέρα, όταν μπαίνουμε στο επίπεδο της σύγκρισης, καλό είναι να αποφεύγουμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Διότι έχουμε διαβάσει και δει “τέρατα”. Με μια αναγωγή στον πληθυσμό συγκρίνουν το Σαν Μαρίνο με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Δηλαδή συγκρίνουν όχι απλά μήλα με πορτοκάλια, αλλά και αχλάδια με δεινόσαυρους.

Μια εξαιρετική προσπάθεια ανάλυσης της πανδημίας γίνεται στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, όπου επέλεξαν για σύγκριση πέντε ευρωπαϊκές χώρες με παραπλήσιο πληθυσμό, ταυτόσημες ημερομηνίες λήψης μέτρων, αλλά και πολύ κοντινές στην εμφάνιση του ασθενούς 0.

covid_kriti

Αν και αποφεύγεται έτσι η αναγωγή του πληθυσμού, δεν παύουν να έχουν τα θεματάκια τους οι συγκρίσεις.

Το Βέλγιο όντας το διοικητικό κέντρο της ΕΕ και με πενταπλάσια πυκνότητα πληθυσμού σε σχέση με την Ελλάδα, η Σουηδία που ακολούθησε το δικό της μοντέλο  καταπολέμησης της πανδημίας και δεν έχει κλείσει τίποτα, ποντάροντας στην ανοσία της αγέλης αλλά και στο στιβαρό σύστημα υγείας, που έχει χτίσει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα άξιζε να μπει ως παράγων είναι το ΑΕΠ κάθε χώρας, καθώς αυτό προσδιορίζει όχι μόνο το σύστημα Υγείας, αλλά πιθανόν και τα ταξίδια που οι κάτοικοι κάθε χώρας έκαναν στην Ευρώπη, ιδίως όταν ο κορωνοϊός ήταν εντός των πυλών.

Ένα άλλο στοιχείο είναι κατά πόσο είναι κόμβος μια χώρα. Η απομονωμένη γεωγραφικά Σουηδία δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα που είναι μεταξύ τριών ηπείρων και την Πορτογαλία που αποτελεί πύλη για τη λατινική Αμερική.

Η Τσεχία δεν έχει τα λιμάνια των άλλων χωρών που φέρνουν και κρουαζιερόπλοια, τα οποία βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης.

politexneio-kritis-koronoios-meleti-08042020

Άρα η μόνη χώρα πραγματικά που μπορεί να συγκριθεί μαζί μας είναι η Πορτογαλία. Εκτός από τον πληθυσμό και τις ημερομηνίες των μέτρων, είναι κοντά όσον αφορά το ΑΕΠ, το θαλάσσιο μέτωπο, τη διασύνδεση, αλλά εγγύτερα και στο κλίμα σε σχέση με Βέλγιο, Τσεχία, Σουηδία.

Ας δούμε τώρα ξανά το διάγραμμα: πάνω από 13.000 κρούσματα στην Πορτογαλία, 380 θάνατοι.

Πολλαπλάσια των δικών μας που δεν είναι ακόμη 2000 και 82 που δυστυχώς έχασαν τη μάχη.

Ναι, μετά από χρόνια, έχουμε ένα σοβαρό λόγο να είμαστε περήφανοι για κάτι μεγάλο, που δεν είναι αθλητική επιτυχία.

Για κάτι που μας αφορά όλους και δεν εξαιρεί κανέναν, είτε είναι γέρος ή νέος, πλούσιος ή φτωχός, υγιής ή με θέματα.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη