• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Ποιοι ντιλάρουν με τους Ταλιμπάν;
Ποιοι ντιλάρουν με τους Ταλιμπάν;

Όσο καλοπροαίρετος να είναι κανείς με τις “θεσμικές” αναλύσεις, όσο και να θεωρεί τις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας της πλάκας, κάπου μπάζει χοντρά το όλο σκηνικό.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής, είναι πρώτη είδηση στο παγκόσμιο χωριό.

Και όλοι ξαναθυμήθηκαν πως είναι χώρος (γεωγραφικός) και όχι χώρα, μια πολύπαθη χώρα που δεν μπορεί (ή δεν την αφήνουν) να βρει τον βηματισμό της.

Επίσης γίνονται αναφορές στον πλουσιότατο ορυκτό τους πλούτο, που όμως παραμένει στο υπέδαφος μιας και στο έδαφος γίνεται της μουρλοκακομοίρας.

Υπάρχει η ανάγνωση του συρμού που θέλει τις ΗΠΑ να τα έκαναν μαντάρα, να πιάστηκαν “αμερικανάκια”.

Όσο καλοπροαίρετος να είναι κανείς με τις “θεσμικές” αναλύσεις, όσο και να θεωρεί τις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας της πλάκας, κάπου μπάζει χοντρά το όλο σκηνικό.

Οι Ταλιμπάν εμφανίζονται να ψυχαγωγούνται σε καρουζέλ, να απολαμβάνουν το παγωτό τους, να εμφανίζονται διαλλακτικοί και το κυριότερο: να προσφέρουν αμνηστία!

Πανικός προκλήθηκε  περισσότερο από τον τρόμο των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τη χώρα, παρά από την ένοπλη δράση των Ταλιμπάν, οι οποίοι θέλουν να τα κάνουν όλα σωστά κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο μετάβασης της εξουσίας.

Και μπορεί ο πρώην Πρόεδρος Γάνι να έφυγε από τη χώρα ως ναρκέμπορος με αυτοκίνητα, ..κότερα και ελικόπτερα τίγκα στα εκατομμύρια δολάρια, μπορεί η ελίτ της χώρας να αποφάσισε πως θέλει πολιτική αλλαγή, είναι όμως εντυπωσιακή η επικράτηση των Ταλιμπάν, μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.

Ήταν περίπου αναμενόμενο πως θα γινόταν αυτό με τη σταδιακή απόσυρση των αμερικάνικων δυνάμεων ύστερα από μια 20ετία από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν που στην ουσία είναι πολλές ημιαυτόνομες ομάδες, λειτουργούν με τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν ΗΠΑ και Βρετανία. Οι εγκλωβισμένοι στρατιώτες απεγκλωβίστηκαν άνετα με όλο τον εξοπλισμό τους, πολλοί από αυτούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα το έκαναν και έπονται και άλλοι.

Η ουσία είναι λοιπόν πως όλοι ήταν έτοιμοι για αυτή τη μετάβαση και (σχεδόν) όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν έρθει σε επαφή και διαπραγμάτευση με τη νέα κατάσταση.

Οι ΗΠΑ (που έχουν πολλά ερείσματα στη χώρα από την εποχή των Μουτζαχεντίν) προειδοποιώντας πως κάθε χτύπημα σε στρατιώτη ή αμερικανικά συμφέροντα θα έχει άμεση αντίδραση, οι Κινέζοι προσβλέπουν σε νέες συνεργασίες στο βορρά τους. οι Ρώσοι έχοντας και την πικρή εμπειρία του δεκαετούς πολέμου παρόντες μεν, επιφυλακτικοί δε.

Υπήρξε δηλαδή μια μακρά περίοδος επώασης της νέας κατάστασης, με επίκεντρο την διακηρυγμένη θέση των ΗΠΑ (από δύο διαδοχικούς Προέδρους) για απόσυρση από το Αφγανιστάν.

Η Βρετανία φαίνεται πως την πάτησε και για αυτό το λόγο ζητά παράταση της παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ, κάτι που έβγαλε τους Ταλιμπάν στα κάγκελα.

Γιατί και η διαλλακτικότητα έχει τα όρια της.

ΕΕ και λοιπές περιφερειακές δυνάμεις ασχολούνται με το μεταναστευτικό κύμα που θα προκύψει. Κάνουν διαβουλεύσεις, μιλούν για μοίρασμα του “βάρους”, φτιάχνουν ποσοστώσεις.

Από κοντά και η Άγκυρα που δεν ξεχνά τον περιφερειακό της ρόλο στην κεντρική Ασία, που τίθεται σε αμφισβήτηση: παίζει μεγάλη μπάλα για να επωφεληθεί τα μέγιστα, όντας προνομιακός συνομιλητής με τους φανατικούς της Καμπούλ και με μερικές εκατοντάδες στρατιώτες στο αεροδρόμιο, να θέλει να πάρει μερίδιο από το κενό που θα αφήσουν πίσω οι Αμερικανοί.

Την πιο ωραία ατάκα την είπε πρώην Βούλγαρος Υπουργός στους Σκοπιανούς, λέγοντας πως είναι φυσικό να παίρνουν Αφγανούς, μιας και έφτασαν εκεί οι Αρχαίοι Μακεδόνες.

Η ουσία είναι πως το αφγανικό θα έχει πολλά επεισόδια κατά τους επόμενους μήνες και μένει να φανεί αν και κυρίως πόσο και πως οι μεγάλοι παίκτες επωφεληθούν της νέας κατάστασης, ενώ οι μικροί θα ζήσουν τον αντίκτυπο των εξελίξεων μέσω ενός ακόμη σημαντικού προσφυγικού κύματος και τις παρενέργειες που αυτό θα προκαλέσει.

 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής