• emo.gr
  • Slider
  • Το κοκτέιλ της νέας οικονομικής πραγματικότητας: μια ολόκληρη γενιά “καίγεται” οριστικά!
Το κοκτέιλ της νέας οικονομικής πραγματικότητας: μια ολόκληρη γενιά “καίγεται” οριστικά!

Η ύφεση θα είναι τεράστια, η ανεργία θα εκτιναχθεί, πληθωρισμός έλλειψη ρευστότητας συρρίκνωση τού εισοδήματος των καταναλωτών, άσχημη ψυχολογία και ανασφάλεια

Αν και το είχαμε γράψει, ήδη από τον Ιανουάριο αυτό με τον συστημικό κίνδυνο φάνταζε αδιανόητο σενάριο!

Και όμως…. ένας ιός… τα σταμάτησε όλα!

Η κατάσταση αυτή πραγματικά ίσως ήρθε για να μείνει, πολλά έχουν ειπωθεί, πολλά σενάρια έχουν γραφτεί, πολλές αναλύσεις κάθε μέρα βλέπουν το φως τής δημοσιότητας και όλα αυτά μάλλον είναι ιστορίες και θεωρίες!

Την επόμενη μέρα ποιός μπορεί να την γράψει, να την φανταστεί να την περιγράψει;

Ιδίως όταν η εξέλιξη τής πανδημίας βρίσκεται ακόμη στη μέση.

Ένας ολόκληρος πλανήτης ξαφνικά σταμάτησε να γυρίζει, τουλάχιστον με την μορφή τού χρόνου σίγουρα!

Όσο αφορά το οικονομικό σκέλος τι θα ακολουθήσει;

Αν δεν ανοίξουν οι οικονομίες να αρχίσει το γρανάζι να κινείται ποιός μπορεί να ξέρει πώς θα είναι ή επόμενη μέρα…. μίας νέας άλλης εποχής πού έπεται μιας εποχής όπου τα πάντα έδειχναν αλώβητα, δυνατά και υγιή….. ενώ δεν ήταν!

Σαν ένα υγιή άνθρωπο,γυμνασμένο, καλοθρεμμένο πού ξαφνικά παθαίνει ένα σοβαρό έμφραγμα χωρίς υποκείμενο νόσημα…. και σώθηκε από έναν απινιδωτή υπερβάλλουσας ρευστότητας όπου Αμερική και Ευρώπη κρατούν την οικονομία στη ζωή.

Πως φαίνεται ή επόμενη μέρα όταν τίποτα δεν δουλεύει, όταν ο τουρισμός κύριο προϊόν τής χώρας και τα παρελκόμενα επαγγέλματα βρίσκονται εντελώς ανενεργά;

Τέτοιου είδους κρίση πού δεν έχει κανένα συγκριτικό για να εξαχθεί συμπέρασμα τί θα φέρει;

Η ύφεση θα είναι τεράστια, η ανεργία θα εκτιναχθεί, πληθωρισμός στην αρχή και τεράστια ύφεση παράλληλα: ακριβές τιμές και έλλειψη ρευστότητας, συρρίκνωση τού εισοδήματος των καταναλωτών, άσχημη ψυχολογία πού θα έχει δημιουργηθεί και η συνακόλουθη ανασφάλεια θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μιας νέας οικονομικής πραγματικότητας πού δε θα μοιάζει με κανένα προηγούμενο!

Εκτόξευση τού χρέους αφού για την στήριξη τής οικονομίας θα χρειαστούν τεράστια κεφάλαια δανεικά πού θα τό εκτοξεύσουν, χρεοκοπίες, αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς, σίγουρα το βάρος θα πέσει στους προβληματικούς κλάδους υγείας όπως φάνηκε παγκόσμια και έτσι πρέπει αφού ένας νέος εχθρός ήρθε για να μείνει… ακόμη και όταν εξαλειφθεί….με το φόβο ενός άλλου μελλοντικού!

Η Ελλάδα κέρδισε όμως αφού με τα γρήγορα αντανακλαστικά περνάει το σκόπελο σχετικά πιο ήπια αν αυτό μπορεί να ειπωθεί, μπήκε στο πρόγραμμα έστω και με μικρό ποσοστό 6 δις επί τού πακτωλού νέου χρήματος πού ή συντηρητική Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ… σωστά υιοθέτησε!

Το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη ίσως δεν έλθει το 2021: μάλλον μιλάμε για μετά το 2022, 2023 και αυτή μάλλον δεν θα έχει καμία σχέση με όσα ξέραμε και ίσως όλοι λανθασμένα κάναμε!

Αν προσπαθήσουμε να φανταστούμε το επόμενο διάστημα… αποτελέσματα εταιρειών τεράστιων ομίλων, πτώσεις στις τιμές των ακινήτων, όπου κάποια στιγμή προς άγραν ρευστότητας όλοι θα πουλάνε, πτώση τζίρων, αλλαγή κουλτούρας σε ταξίδια κατανάλωση! Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πραγματικά θα είναι ένας Γολγοθάς πού έχοντας υποστεί τις λιγότερες δυνατές απώλειες θα ανεβούμε.

Όμως σε τέτοιου είδους καταστάσεις χωρίς κανένα προηγούμενο….θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πλέον πρέπει να στραφούμε σε παραγωγική οπτική,να αφήσουμε τό παλιό μοντέλο πού μας χρεοκόπησε και να έχουμε έστω έναν πολύ μικρό ρόλο στο καινούριο παγκόσμιο σκηνικό πού θα στηθεί από τα συντρίμμια!

Τώρα οποίος πει ότι ξέρει πώς ακριβώς θα είναι, λέει ψέματα, γιατί το γκρέμισμα τού παλιού ακόμη συνεχίζεται!

Αλλάζουν όλα τα δεδομένα: άνθρωποι πού φοιτούν ίσως να μην ξαναφοιτήσουν, μια ολόκληρη γενιά μάλλον καίγεται, αν βάλουμε και τα δεκαετή Μνημόνια, καίγεται οριστικά άνθρωποι με σταθερά εισοδήματα βρίσκονται στον αέρα…. δάνεια πού εξυπηρετούνται θα κοκκινίσουν, συσσώρευση χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πρωτόγνωρη ανατροπή ισορροπιών: η κατάσταση δε θυμίζει την εποχή μετά τον Β΄Παγκόσμιο: οι οικονομίες θα βρεθούν όπως ήταν πριν από αυτόν, όμως τα σημερινά νούμερα μεγέθυνσης δεν μπορούν να συγκριθούν.

Το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι πόσο τεράστιο θα είναι το πισωγύρισμα: κι όσο αισιόδοξος θέλει να παραμείνει κανείς με την αναδιανομή πλούτου που συντελείται, τα νούμερα είναι αμείλικτα και θα τα βρούμε μπροστά μας αμέσως μετά την καραντίνα.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής