• emo.gr
  • Emotive
  • Σταύρος Ψυχάρης: “Όλοι οι μηχανισμοί προπαγάνδας και εξουσίας επιδίωξαν την εξόντωσή μου”
Σταύρος Ψυχάρης: “Όλοι οι μηχανισμοί προπαγάνδας και εξουσίας επιδίωξαν την εξόντωσή μου”

ο τελευταίος των εκδοτών, δεν είχε σχέση με τους μπετατζήδες

Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι μάλλον ο τελευταίος των εκδοτών με τεράστια επιρροή, αλλά και παράλληλα με τρομερή απήχηση στον κόσμο. Ένας αληθινός influencer. Επηρέαζε πράγματα, καταστάσεις και πολιτικές.

Επέβαλε πρόσωπα που ήρθαν από το πουθενά, ενώ κανείς δεν ήθελε να βρεθεί στο στόχαστρο του.  Θα τον έτρωγε η ανωνυμία στην καλύτερη.

Γνωστά τα βιογραφικά του στοιχεία, από αριστερή οικογένεια, προσδέθηκε στον ΔΟΛ και έγινε παράγοντας του τόπου. Προτού γίνει ιδιοκτήτης του ΔΟΛ είχε πενταετή θητεία (1996-2001) επί Κυβερνήσεων Σημίτη ως διοικητής του Αγίου Όρους.

Ο ορισμός του εκδοτικο-πολιτικού κατεστημένου δηλαδή.

Δεν έγινε ποτέ γνωστό αν ήταν μέσα στους πέντε έξι νταβατζήδες που κυβερνούν τη χώρα, που είπε κάποτε ο Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα.

Ήταν κάπως ενοχλητικό αυτό. Ο ΔΟΛ ήταν ένας, δεν υπήρχε άλλος οργανισμός σαν αυτόν, δεν μπορούσε να μπει μαζί με τους άλλους, τους “μπετατζήδες”.

Αν έλεγε για έναν, σίγουρα θα σήκωνε το χέρι αποδεχόμενος  ίσως και το χαρακτηρισμό.

Με το κραταιό MEGA και όλες τις εκδόσεις του ΔΟΛ ήταν όλη η χώρα στα πόδια του.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του θα πει πολλά, τα περισσότερα πίσω από τις γραμμές, ανάμεσα από τις λέξεις, όπως συνήθιζε, όπως ήξεραν οι έμπειροι αναγνώστες του.

“…Είχα την ευκαιρία, είχα την τύχη να ζήσω εκ του σύνεγγυς όλα τα μεγάλα γεγονότα της πατρίδας μας, τις καλές και δυστυχείς στιγμές της.

Και μαζί να συναντήσω, να συνομιλήσω, να συνεργαστώ και να συγκρουστώ ακόμη με ιστορικά πρόσωπα της πολιτικής, της οικονομίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της διανόησης στα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Συνδέθηκα επίσης και φορές ηγήθηκα όλων των μεγάλων αλλαγών στον τομέα της ενημέρωσης. Έζησα την εποχή των διώξεων, βίωσα τη λογοκρισία, συμμετείχα στη μεγάλη άνοιξη των εφημερίδων στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, είδα την εισβολή της τηλεόρασης και, τελευταία, την επανάσταση του Internet. Και βεβαίως, τη μεγάλη οικονομική κρίση και την ακόμη μεγαλύτερη του Τύπου.

Πρωταγωνίστησα στην ανάδειξη πρώτα του «Βήματος» σε ναυαρχίδα της ενημέρωσης και αργότερα στην κατάκτηση της κορυφής από τον ΔΟΛ.

Συνεργάστηκα αρμονικά με τον ιστορικό εκδότη Χρήστο Λαμπράκη και αποδέχθηκα το βάρος της διαδοχής του σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τον Οργανισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του Τύπου αντιμετώπισα ανυπέρβλητα εμπόδια και ταυτόχρονα δέχθηκα πρωτοφανή και μοναδική στα χρονικά πολιτική πίεση.

Όλοι οι μηχανισμοί προπαγάνδας και εξουσίας επιδίωξαν την εξόντωσή μου.
Ωστόσο μπορώ να βεβαιώσω τους αναγνώστες ότι πάντα έδρασα με γνώμονα τις αρχές της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης”…
 Ήταν προφανές πως ο Σταύρος Ψυχάρης έχασε την τελευταία μάχη, σε ένα πόλεμο που κέρδιζε για δεκαετίες…
Στο πνεύμα της εποχής της πρώτης φοράς, ο Ψυχάρης με βεβαρημένη υγεία θα πάει στη Βουλή ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση Δανειοδότησης Πολιτικών Κομμάτων και ΜΜΕ.
Δεν θα επικαλεστεί την κατάσταση της υγείας του. Ήταν απόλυτος: ήθελε να συνεχιστεί η διαδικασία και στις ερωτήσεις των βουλευτών απάντησε εκπρόσωπος του.
Είχε προηγηθεί η ιστορία με τη γάτα Ιμαλαΐων, η γλαφυρή περιγραφή των συναντήσεων του το 2014 με τον μετέπειτα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το πως παραλίγο να εγκλωβιστούν με το θωρακισμένο αμάξι του στο ασανσέρ αυτοκινήτων.
Μάλλον ήταν και η τελευταία του μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, έστω κι αν εξέθεσε και τον εαυτό του, πράγμα που δε συνήθιζε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει και σωστά πως δεν του χάρισε δάνεια, δεν του χαρίστηκε, όμως ο Σταύρος Ψυχάρης ήξερε πως να φτιάχνει ρωγμές στις εικόνες ηγετών, Υπουργών και παραγόντων.
Και με τη μαγική κόλλα του ΔΟΛ, σε συνεντεύξεις σαλόνια να την καθαρίζει. Και είναι αυτοί οι πολιτικοί που ευνοήθηκαν από αυτόν που έχουν το δίλημμα: θα τον αποχαιρετήσουν την Πέμπτη 4/8 στο Πρώτο Νεκροταφείο;
  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη